En bemærkelsesværdig historie om en mand ved navn Carlo begynder i det tumultfulde år 1944, midt under Anden Verdenskrig, i en lille by ved navn Hobro.

Carlo Ernstsen blev født og var et navn, der senere skulle få betydning i visse kredse, men på det tidspunkt var det ikke noget, der varslede om hans fremtidige berømmelse.

I 60'erne, som en ung mand, boede Carlo stadig hjemme hos sine forældre i Haderslev og arbejdede som VVS-mand i Kolding. Dengang, ligesom i dag, var rejsen fra Haderslev til Kolding en besværlig sag med DSB.

For at afhjælpe dette blev Carlo "motoriseret". Han erhvervede sig en Vespa 53 med nummerplade til den nette sum af 1.000 kr. I det følgende halve år bragte den ham pålideligt frem og tilbage mellem hjemmet og arbejdspladsen.

Han gav Vespa'en til sin svoger i Kolding, som havde brug for en bådmotor. DSB sørgede for at transportere Vespa'en til svogeren.

I forbindelse med Sjælland Rundt i 2003, hele 38 år efter at Vespa'en blev sendt med DSB, opdagede Carlo, at den aldrig var nået frem til svogeren. Vespa'en var forsvundet under transporten i 1965. Hvad der egentlig skete med Vespa'en, ved ingen i dag.

Efter dette kørte Carlo i flere år i en Fiat 600, Morris Mascot og andre firehjulede køretøjer.

I 70'erne førte skæbnen ham til Esbjerg, hvor han genopdagede sin interesse for tohjulede køretøjer, dog ikke Vespa'er, men knallerter af mærket Honda Camino.

Han restaurerede i flere år mange Honda'er. En dag spurgte en nabo, om han ville bytte en Honda med en gammel Vespa. Heldigvis byttede Carlo sin Honda Camino med en Vespa 125 Deluxe fra 1953. Vespa'en havde stået udenfor i mange år og var uden nummerplade, men dens historie var helt speciel.

I gamle fotos opdagede Carlo, at den engang havde haft nummerpladen Z 20.207. Han kontaktede Centralregistret for Motorkøretøjer og ønskede at købe en "sort nummerplade". Det var ikke let, men med vestjysk stædighed lykkedes det endelig.

For nogle år siden deltog Carlo i et Vespa-træf i Århus, hvor han modtog en pris. Det var her, han mødte Peer Tanggaard for første gang. Siden da har Carlo og Peer startet Vespa Klub Vestjylland og har stadig bestyrelsesposterne.

Carlo har restaureret og repareret utallige Vespa'er i sin garage og er en dygtig mekaniker. Han hjælper ofte medlemmerne af klubben med deres Vespa'er og er også kasserer for klubben.

Carlo er en beskeden mand, men hans viden og færdigheder med Vespa'er er uomtvistelig. Han er en sand ekspert, når det kommer til disse italienske køretøjer.